login
Items

25 tips en besparingen voor je huishouden


Verwarming speelt een belangrijke rol in ons energieverbruik en de uitstoot van schadelijke stoffen zoals roet en CO². Ieder verwarmingssysteem heeft een zekere impact op het milieu. Als we nu eens zonder verwarming zouden leven, dat zou meteen een heel pak schelen, zowel voor het milieu als voor onze portemonnee.
Onmogelijk, denk je? Toch niet! Een passiefwoning is een huis dat zo goed als geen verwarming nodig heeft dankzij een optimale isolatie en goede luchtdichtheid (geen kieren en spleten dus). Het huis wordt verlucht door een speciaal ventilatiesysteem waarbij warme lucht wordt gerecupereerd en het staat zodanig georiënteerd dat de warmte van de zon optimaal kan worden opgevangen.

TIP 2: EEN WARMTEPOMP ALS EENVOUDIG ALTERNATIEF


Er bestaan verschillende soorten warmtepompsystemen, waarbij niet alleen de investeringskosten en het rendement sterk verschillen, maar ook de mate waarin de rest van je woning of tuin zal moeten worden aangepast. Een warmtepompsysteem dat warmte uit de bodem haalt, kost ongeveer 1.500 euro; een systeem dat warmte uit het grondwater recupereert, ongeveer 5.000 euro.

Besparing: Met een warmtepomp haal je gemiddeld 4 keer meer energie uit de natuur dan er verbruikt wordt door de compressor. Je betaalt dus maar een vierde meer van een klassieke verwarmingsfactuur. 40% van je investering in een warmtepomp is fiscaal aftrekbaar, met een maximum van 2.650 euro per jaar. Ook sommige netbeheerders en gemeentebesturen geven premies.

TIP 3: GA MINSTENS VOOR EEN CONDENSATIEKETEL


Lijkt een passiefhuis of een warmtepomp je toch nog een stapje te ver voor je eigen woning, opteer dan tenminste voor een condensatieketel. Een condensatieketel biedt van alle stookketels voor centrale verwarming het hoogste rendement doordat de warmte uit de waterdamp van de verbrandingsgassen door condensatie wordt teruggewonnen. Er bestaan condensatieketels op stookolie of aardgas.

Indien je de mogelijkheid hebt, kies voor vloerverwarming i.p.v. klassieke radiatoren. Vloerverwarming bespaart niet alleen ruimte, maar ook energie omdat je ketel minder moet opwarmen. Een kamer met vloerverwarming is bijvoorbeeld even behaaglijk warm aan 20 graden als een kamer met radiatoren aan 22 graden.

Besparing: De aankoop en installatie van een condensatieketel kost gemiddeld tussen 3.000 en 5.000 euro. 40% hiervan, alsook het (twee)jaarlijks onderhoud is fiscaal aftrekbaar, met een maximum van 2.650 euro per jaar. Sommige netbeheerders geven een premie van 125 euro. Met een condensatieketel kan je een vijfde van je aardgas- of stookoliekosten besparen.

TIP 4: REGEL DE TEMPERATUUR


Met thermostatische kranen en een kamerthermostaat kan je de kamertemperatuur regelen. Van zodra de gewenste temperatuur bereikt is, zullen ze de verwarming uitschakelen. Op de kamerthermostaat kan je een aparte dag- en nachttemperatuur programmeren, zodat de verwarming ‘s nachts automatisch op een laag pitje wordt gezet en het ‘s morgens toch aangenaam warm is als je opstaat. Stel je thermostaat zo in dat hij al een uurtje voor het slapengaan naar het nachtprogramma overschakelt. Je woning blijft immers nog een tijdje voldoende warm.

Besparing: Een goede programmering van je thermostaat kan je tot 15% van je verwarmingskosten besparen. De verwarming ‘s avonds een uurtje vroeger op nachttemperatuur zetten, bespaart je 10 tot 30 euro per jaar! 40% van de aankoopprijs van thermostatische kranen en een kamerthermostaat is bovendien fiscaal aftrekbaar, met een maximum van 2.650 euro per jaar. Sommige netbeheerders geven 5 euro premie per kraan.

TIP 5: DE PELLETKACHEL


Een goed alternatief voor kachels op fossiele brandstoffen is de pelletkachel. Pellets zijn geperste korrels, gemaakt van houtafval of andere biomassa (olijven, maïs, kersenpitten, bieten, suikerriet, energiegras…) en vormen dus hernieuwbare energiebronnen. Pellets zijn CO²-neutraal. De gewassen waarvan pellets gemaakt worden, nemen tijdens hun groei evenveel CO² op uit de lucht dan er vrijkomt tijdens het verbrandingsproces. Pelletkachels hebben een hoog rendement en kunnen deel uitmaken van een centrale verwarmingsinstallatie.

Besparing: Pellets zijn goedkoper als je ze in grote hoeveelheden tegelijk kan kopen, maar je hebt dan wel wat ruimte nodig om je voorraad op te slaan. 1 kg pellets heeft ongeveer dezelfde calorische waarde als een halve liter stookolie.

TIP 6: HOU HET WARM


Alle beetjes helpen. Je kan ook al heel wat energie besparen door je enkele goede gewoontes aan te meten. Hou bijvoorbeeld één dag per week een dikketruiendag. Je zal al gauw merken dat de verwarming gerust een graadje lager mag. Sluit steeds de deuren van onverwarmde ruimtes en doe de overgordijnen dicht als het donker is. Met een dekentje in de zetel is niet alleen gezellig, maar ook lekker warm.

Besparing: Deze tips kosten helemaal niks, maar je kan er een flinke cent mee besparen. Eén graadje minder levert je een besparing op tot 10% van je stookkosten. Als je niet onnodig verwarmt en de deuren goed sluit, kan je gemakkelijk 100 tot 200 euro per jaar winnen.

TIP 7: GEBRUIK HOOGRENDEMENTSGLAS


Een goede isolatie kan je energieverbruik drastisch doen dalen. Hoogrendementsglas isoleert vijf maal beter dan enkel glas en twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Let er bij het vervangen van bestaande ramen ook op dat je raamprofielen voldoende isoleren, anders zorgen ze voor koudebruggen en warmteverlies, en kan je ze dus beter mee vervangen.

Besparing: Enkel glas vervangen door hoogrendementsglas levert jaarlijks ongeveer 20 euro per m² besparing op je brandstofkosten op. 40% van je investering voor hoogrendementsbeglazing is fiscaal aftrekbaar. Sommige netbeheerders geven een premie van 10 euro per m². Zo heb je je investering op ongeveer 5 à 7 jaar terugverdiend.

TIP 8: ISOLEER OOK JE VLOER


Als je weet dat ongeveer een vijfde tot een kwart van de warmte via de vloer verloren kan gaan, is vloerisolatie geen overbodige luxe. Niet alleen vloeren op volle grond, maar ook vloeren boven een kruipkelder worden best geïsoleerd. In de winter kan de temperatuur in een kruipkelder immers zakken tot onder nul. Ook de vloer van je zolder wordt best geïsoleerd om warmteverlies uit de onderliggende kamers tegen te gaan. Kies in de mate van het mogelijke voor ecologische isolatiematerialen (bijvoorbeeld kurk, cellulosevlokken of -platen, houtwolplaten, vlasdekens, hennepwol, isolerende houtvezelplaten,…).

Besparing: Vloerisolatie van 50m² kan staat al gelijk met een besparing van meer dan 100 euro per jaar.

TIP 9: BEDEK JE DAK


Dakisolatie mag in geen enkele woning meer ontbreken. Naast de gebruikelijke isolatie van het onderdak, kan je bovendien opteren voor een dakbedekking bestaande uit planten, een zogenaamd ‘groendak’. Groendaken bestaan in verschillende soorten en kunnen zowel op een platdak als op een schuindak worden aangebracht. De grassen, vetplanten, kruiden of mossen op een groendak absorberen regenwater, zuiveren de lucht, scheppen een habitat voor vogels en insecten en zorgen bovendien voor een uitstekende thermische en akoestische isolatie. Een groendak is dus niet alleen mooi, het is ook goed voor het milieu.

TIP 10: TEST JE HUIS


Weet je niet zeker of je huis wel voldoende geïsoleerd is of wil je weten waar er nog zwakke plekken zitten, dan kan je een energieaudit (laten) uitvoeren. Energieaudits bestaan in verschillende vormen. Je kan je huis ook laten doorlichten met een infraroodcamera die warmtelekken feilloos in beeld brengt. Of je kan een officiële energieaudit van muren, vloeren, dak, ramen en verwarmingsinstallatie laten uitvoeren volgens de Energie-Advies-Procedure (EAP) door een erkende energieauditeur

TIP 11: LAAT GEEN WARMTE VERLOREN GAAN


Ook hier kunnen kleine aanpassingen een groot verschil maken. Reflecterende radiatorfolie aanbrengen achter je radiatoren weerkaatst een groot deel van de warmte die anders verloren gaat. Ook tochtstrips aan ramen en deuren en aan de brievenbus in je voordeur houden warmteverlies tegen. Isoleer de leidingen van warm water en verwarming in niet-verwarmde ruimtes zoals je kruipkelder, je zolder of je garage zodat ze daar geen onnodige warmte afgeven.

Besparing: Tochtafdichting van je brievenbus alleen levert al 12 euro besparing op.

TIP 12: GROENE STROOM


Groene stroom wordt opgewekt door duurzame, onuitputtelijke energiebronnen, bijvoorbeeld door de verbranding van biomassa of afval, waterkracht, windturbines of zonnepanelen. Je kan zelf bewust kiezen voor een energieleverancier die je gedeeltelijk of volledig groene stroom kan leveren.

Besparing: Groene stroom hoeft niet noodzakelijk duurder te zijn. Integendeel, wie zuinig omspringt met energie, is vaak goedkoper af bij een groene stroomproducent.

TIP 13: INSTALLEER ZONNEPANELEN


 

Wek zelf groene stroom op met zonnepanelen. Deze zetten zonlicht om in elektriciteit die je onmiddellijk kan gebruiken. Als er te weinig zon is, kan je bijkomende stroom afnemen van het elektriciteitsnet. Indien je meer stroom opwekt dan je nodig hebt, wordt deze afgegeven aan het net en draait je elektriciteitsmeter terug. De ideale grootte van je installatie hangt uiteraard af van je budget en beschikbare dakoppervlakte.

Besparing: Zonnepanelen worden stilaan goedkoper en zijn gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar. 40% van de plaatsingskosten wordt terugbetaald door de fiscus, met een maximum van 3.440 euro per jaar. Voor elke 1000 kWh groene stroom die je produceert, kan je bovendien gedurende 20 jaar groenestroomcertificaten aanvragen die je aan 450 euro kan doorverkopen aan je elektriciteitsleverancier. Informeer eventueel eens bij je gemeentebestuur of er misschien een groepsaankoop van zonnepanelen gepland is, dat is ongetwijfeld voordeliger.

TIP 14: VERWARM JE WATER MET DE ZON


Aangezien de zon in ons klimaat niet altijd schijnt, is het niet eenvoudig om ons huis volledig van elektriciteit te voorzien met zonnepanelen. Een zonneboiler is wel een interessante optie. Met dit systeem produceren de zonnepanelen enkel groene stroom om het water voor de keuken en de badkamer op te warmen. Een gemiddeld gezin van vier personen heeft ongeveer 4m² zonnepanelen op zijn dak nodig om in de helft van zijn warmwaterproductie te kunnen voorzien. Je hebt wel een bijkomend verwarmingssysteem nodig voor als het zonnetje het laat afweten.

Besparing: Een zonneboiler kost ongeveer 4.000 euro. Een zonneboiler is ongeveer na 10 à 15 jaar terugverdiend.

TIP 15: BESPAAR IN DE BADKAMER


Water is een kostbaar goed. Minder dan 1% van al het water op aarde is drinkbaar water, spring er dus zuinig mee om! Je kan in de badkamer al heel wat water besparen met enkele eenvoudige ingrepen. Een spaardouchekop is gemakkelijk te monteren en kost niet veel meer dan een andere douchekop. Een spaardouchekop mengt lucht door het water waardoor het debiet met de helft vermindert. Volgens het zelfde principe werken bruismondstukken die je onder kranen kan schroeven.

Besparing: Je bespaart de helft aan water- en energiekosten voor hetzelfde comfort.

TIP 16: TOILET IS GROTE WATERVERSLINDER


Telkens je de wc doorspoelt, verdwijnt er 9 liter drinkwater in de riolering. Een spoelbak met twee knoppen, eentje voor de grote en eentje voor de kleine boodschap, kan het waterverbruik al flink reduceren. Heb je maar één knop aan je spoelbak, leg er dan een gesloten, met water gevulde, plastic fles in. Dat scheelt 1,5 liter per spoelbeurt. Of plaats een waterstop, dat is een gewichtje dat aan het spoelmechanisme hangt en de spoeling stopt als je de knop loslaat. Is je toilet aan vervanging toe, plaats dan een Gustavsbergtoilet. Dat is een toilet met een stroomversterker onder de toiletpot waardoor het veel minder water verbruikt per spoelbeurt.

 

Besparing: Deze tips zullen een aanzienlijk verschil maken op je waterfactuur.

TIP 17: VERVANG DRINKWATER DOOR REGENWATER


Wil je voortaan liever geen drinkwater meer gebruiken waar het niet nodig is, sluit dan je regenwaterput aan op het toilet of de wasmachine door middel van een pomp en een filter. Je kan er flink door besparen en het heeft geen nadelen voor je toilet of wasmachine. Regenwater is trouwens veel zachter dan leidingwater, dus je hoeft ook geen wasverzachter meer te gebruiken. Gebruik zoveel mogelijk regenwater om te poetsen, je auto te wassen, je tuin te besproeien of je zwembad te vullen.

Besparing: Je bespaart 30% op je waterfactuur.

TIP 18: EEN SEPTISCHE PUT VOLSTAAT NIET


Woningen die niet aangesloten zijn op de riolering, moeten tegenwoordig verplicht een individuele afvalwaterzuiveringsinstallatie hebben. Een septische put alleen is dus niet meer voldoende! Er bestaan twee soorten systemen voor afvalwaterzuivering: een rietveld of een tanksysteem. In een rietveld wordt het water op een biologische manier gezuiverd door een combinatie van bacteriën, de bodem en het riet. Dit neemt redelijk veel plaats in beslag, dus dit kan enkel als je een grote tuin hebt. In een tanksysteem wordt het afvalwater op een mechanische manier gezuiverd door een reeks filters en compartimenten. Dit systeem neemt minder ruimte in, want het kan volledig onder de grond gebouwd worden.

Besparing: Gezinnen die hun huishoudelijk afvalwater zelf zuiveren kunnen voor 5 jaar vrijgesteld worden van de bijdrage voor zuivering en afvoer van afvalwater, op voorwaarde dat de zuiveringsinstallatie aan de VLAREM-normen voldoet en gebouwd werd op het ogenblik dat de woning nog niet kon worden aangesloten op de riolering.

TIP 19: LAAT HET GRAS MAAR GROEIEN


Een gemotoriseerde grasmachine verbruikt elektriciteit of benzine en is dus per definitie milieuonvriendelijk. Beperk daarom de hoeveelheid gazon in je tuin en maai het pas af als het nodig is. Om het aantal maaibeurten te beperken, kies je best voor traaggroeiende grassoorten. Kies bij aankoop van een nieuwe grasmachine voor een mulchgrasmaaier. Dit is een grasmachine zonder opvangbak die het gras fijnsnippert en terug op de grond laat vallen. Het bespaart je de moeite het grasafval telkens te moeten afvoeren en bemest bovendien je gazon op een natuurlijke wijze. Andere milieuvriendelijke alternatieven voor kleine grasperken zijn een mechanische grasmaaier zonder motor of een volautomatische robotgrasmaaier op zonne-energie.

Besparing: Minder maaien bespaart je tijd en moeite. Zo heb je tijdens het weekend ook nog tijd over om van je tuin te genieten.

TIP 20: GEEF ONKRUID GEEN KANS


Beter voorkomen dan genezen. Onkruidverdelging door middel van chemische pesticiden is nefast voor alle levende organismen in je tuin, voor het grondwater, je huisdieren én je eigen gezondheid. Bedek daarom de bodem van je tuin zoveel mogelijk. Laat afgevallen bladeren rond bomen liggen, ze beschermen tegen onkruid en bemesten tegelijkertijd de grond. Plant struiken en bodembedekkers rond bomen en verhakkel houtafval tot houtsnippers voor in je plantenborder. Verhakkeld hout kan je ook afhalen in het containerpark. Af en toe eens wieden zou dan moeten volstaan. Trek bij het wieden zeker de wortel mee uit de grond, dan komt het onkruid minder snel terug.

Besparing: Door te tuinieren zonder pesticiden, spaar je je eigen gezondheid en het milieu.

TIP 21: VERBRAND JE ONKRUID


Onkruid tussen de tegels van je tuinpad, terras of oprit kan je verbranden met een gasbrander of door er kokend water (bijvoorbeeld van de aardappelen) over te gieten. Je kan er ook verdunde huishoudazijn over gieten of er keukenzout op strooien. Veeg je pad, terras of oprit regelmatig met een harde borstel, zo veeg je de zaden van de onkruidplanten weg vooraleer ze wortel kunnen schieten. Moet je de verharding nog aanleggen, leg er dan een speciale worteldoek onder die het onkruid tegenhoudt. Groene aanslag of algengroei kan je tegengaan door de tegels regelmatig te vegen met zand. Op paden die niet vaak belopen worden, kunnen onkruid, mos en algen rustig hun gangen gaan, leg dus niet meer verhardingen aan dan nodig.

Besparing: Je hebt geen dure onkruidverdelgers nodig om je verhardingen proper te houden.

TIP 22: EEN COMPOSTBAK IN JE TUIN


Een compostvat of compostbak in je tuin is ideaal om je groente-, fruit- en tuinafval kwijt te geraken. De compost die hiermee gemaakt wordt, kan je nadien hergebruiken als nuttige bemesting voor je sier- of moestuin. Zo vermijd je het gebruik van kunstmest en hou je de natuurlijke kringloop van je tuin in evenwicht. Composteren is echter niet zo eenvoudig als het lijkt, je moet in de gaten houden dat er voldoende variatie is in je afvalmengsel, het tijdig beluchten en omscheppen en het vochtpeil in de gaten houden. Op het internet en bij de compostmeester van je gemeente kan je de nodige informatie bekomen om zelf aan de slag te gaan.

Besparing: Je hoeft geen kunstmest of speciale potgrond meer te kopen, je zelfgemaakte compost is hiervoor ideaal! Je bespaart bovendien op de kosten voor het ophalen van je groenafval.

TIP 23: KIES VOOR HOUTEN TUINMEUBELEN


Wil je met een gerust geweten van je tuin genieten, kies dan voor verantwoord tuinmeubilair. Tuinmeubelen uit metaal of kunststof belanden vroeg of laat op het stort want ze kunnen niet of slechts in beperkte mate gerecycleerd of biologisch afgebroken worden. Houten tuinmeubelen daarentegen ogen niet alleen mooier, ze hebben een langere levensduur en kunnen wél biologisch afgebroken worden. Let er wel op dat je geen tropisch hardhout koopt dat illegaal werd gekapt. Koop daarom bij voorkeur tuinmeubelen met een FSC-label. FSC is de afkorting van Forest Stewardship Council, een onafhankelijke, internationale organisatie die zich wereldwijd inzet voor duurzaam bosbeheer. Het FSC-label is dus een garantie dat het hout daadwerkelijk uit goed beheerde bossen komt en op een verantwoorde wijze geproduceerd wordt.

Besapring: FSC-gelabelde tuinmeubelen vervaardigd uit Europees hout zijn niet duurder dan niet-gelabelde.

TIP 24: KIES VOOR SPAARLAMPEN


Onder energiezuinige verlichting rekenen we TL-lampen, spaarlampen en LED-verlichting. Gloeilampen en halogeenspots zijn vanuit ecologisch standpunt uit den boze. Ze geven meer warmte af dan licht en zijn dus allesbehalve zuinig. Spaarlampen verbruiken 5 keer minder energie dan gloeilampen en gaan 10 keer langer mee. Spaarlampen zijn eigenlijk geplooide TL-lampen. TL-lampen geven een eerder onaangenaam wit licht, maar zijn in ruimtes als de garage of op de hobbyzolder een goed alternatief. Spaarlampen bestaan tegenwoordig in verschillende vormen, waaronder een variant met ‘warm’ licht, spots, spaarlampen die gedimd kunnen worden, enz. Spaarlampen en TL-lampen bevatten een geringe hoeveelheid kwik, gooi ze dus nooit in de vuilbak maar geef ze mee met het Klein Gevaarlijk Afval. Je kan ook besparen op verlichting door je lampen regelmatig af te stoffen en je muren in een lichte kleur te schilderen of te behangen.

Besparing: Ook al zijn spaarlampen iets duurder in aankoop dan gloeilampen, door hun laag verbruik heb je ze in minder dan een jaar tijd terugverdiend. Doof lichten in ruimtes waar niemand aanwezig is en laat je tuinverlichting niet onnodig lang branden. Dat kan je per lamp 12 euro per jaar besparen.

Tip 25: Schilder je muren met natuurverf

Welke kleur je ook kiest om je muren te schilderen, gebruik zo veel mogelijk natuurverf. Die bestaat voor het overgrote deel uit natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie, minerale grondstoffen zoals kalk, aardpigmenten enz. Veel verf ‘op waterbasis’, zoals latex of acrylverf, is niet natuurlijk en bevat schadelijke antischimmel- en antiroeststoffen en bewaarmiddelen. Bij behangen gaat de voorkeur uit naar papierbehang boven behang uit synthetische grondstoffen. Behangpapier met het Blaue Engel-label bevat voor een groot gedeelte gerecycleerd papier.

Besparing: Natuurverf is niet duurder dan synthetische verf van dezelfde kwaliteit. Natuurverf bestaat uit hernieuwbare grondstoffen die uit de natuur worden geoogst, in tegenstelling tot synthetische verf uit de dure petrochemische industrie.


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief




E-mailadres:



 © 2024 CreateYourHealthyLifeStyle