login
Items

Alcohol


Alcohol wordt veel gedronken. Tijdens een gezellig terasbezoekje, tijdens uitgaan of lekker bij het eten! De meeste mensen houden wel van een biertje of een wijntje bij het eten. Maar wat doet alcohol met je lichaam? Wanneer alcohol in je lichaam komt, wordt het opgenomen door de maag en de dunne darm. Je bloed neemt het alcohol mee naar de rest van je lichaam en je organen. Dit duurt niet lang, met een paar minuten zit het in je hele lichaam. Wanneer je drinkt op een lege maag gaat het nog sneller, want eten vertraagd het proces.

Je lichaam kan het niet opslaan, zoals vet en koolhydraten, dus gaat je lichaam het afvoeren. Dit is de taak van je lever. De lever verandert de alcohol in acetaldehyde (iets wat je niet kan spellen wanneer je te veel gedronken hebt) en dit wordt weer veranderd in acetaat. De acetaat plas je later uit. Maar niet alleen via je urine verdwijt de alcohol. Ook via je mond en zweet verdwijnt de alcohol .

Gemiddeld heeft je lichaam 1 ½ uur nodig om een glas af te breken. De preciese tijd hangt van verschillende factoren af: je lengte, je lichaamsgewicht en je geslacht, maar ook je vochtgehalte en of je een volle maag hebt op niet en hoe snel je drinkt en ook hoeveel je normaliter gewend bent. Wanneer je klein en/of slank en/of vrouw bent, heb je eerder een hoog BAC (Bloed Alcohol Concentratie, dit is de hoeveelheid alcohol die in je bloed te vinden is). Wanneer je lichaam een vochttekort heeft, of wanneer je een lege maag hebt, heb je ook sneller een hoog BAC.

Proost: op je gezondheid!


Een glas rode wijn op zijn tijd kan gezond zijn. Dit heeft zelfs positieve effecten. Een paar glazen rode wijn in de week kan de kans op hart- en vaatziekten verminderen. Ook is er aangetoont dat matig drinken diabetes type II en Alzheimer tegen kunnen gaan! Maar wanneer je te veel alcohol gaat drinken, kan je verschillende gezondheidsproblemen ontwikkelen of zelfs alcoholist worden:

 • Hersenbeschadiging;

 • Impotentie;

 • Levercirrose;

 • Pancreas problemen;

 • Problemen met de maag (maagzweer)

 • Stemmingswisselingen;

 • Verschillende soorten kanker.


Wanneer je denkt dat af en toe dronken worden geen kwaad kan heb je het ook mis. Iedereen weet dat te veel alcohol je beoordelingsvermogen beïnvloedt en dit kan tot ongelukken leiden. Alcohol vertraagt namelijk de zenuwen. De zenuwen zijn belangrijk om boodschappen door te geven aan de hersenen. Daarom mag je niet (te veel) drinken wanneer je nog moet auto rijden. Daarnaast kan je dingen gaan doen of denken die je normaal niet zou doen. Je grens wordt verlegd en niet altijd in een goede zin. Verder moeten veel mensen sowieso oppassen met het nuttigen van alcohol. Wanneer je zwanger bent of medicijnen gebruikt bijvoorbeeld.

Nog meer nadelen bij matig alcoholgebruik:

 • Verhoogde kans op borstkanker bij vrouwen (ook is er een relatie met dikkedarmkanker, mond-, keel- en slokdarmkanker. Vooral bij rokers).

 • Gewichtstoename (in alcohol zitten heel veel calorieën en het bevorder de eetlust)

 • Droge huid (alcohol blokkeerd de hormonen die voor de vochtbalans zorgen en daarom scheiden je nieren meer vocht af dan normaal)

 • Zichtbare adertjes (alcohol verwijderd de bloedvaten bij de huidoppervlakte)

 • Bloeddoorlopen ogen


Wat wordt aangeraden


Wanneer je niet te veel wilt drinken, maar wel af en toe een glaasje lust, zijn er verschillende soorten adviezen van verschillende medici en kenners.Mannen Vrouwen
GezondheidsraadMax. 2Max. 1
KWF Kankerbestrijding
Max. 3Max. 2
Nederlandse HartstichtingMax. 2Max. 2
Nederlands Huisartsen GenootschapMax. 3Max. 2
Trimbos Instituut
Max. 2Max. 1
Voedingscentrum
Max. 2Max. 1
Wereld Kanker Onderzoek FondsMax. 2Max. 1

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
E-mailadres: © 2024 CreateYourHealthyLifeStyle