Anorexia

Anorexia nervosa is een eetstoornis waar je jezelf helemaal uithongert. Het komt het meest voor bij jonge meisjes die door onzekerheid beginnen met lijnen en hierin doorslaan. Maar ook op oudere leeftijd en bij jongens komt het voor. Mensen die anorexia hebben zijn dunner dan de gemiddelde slanke persoon maar ze denken dat ze dik zijn.

Door hun ziekte worden anorexia patiënten niet alleen heel dun, maar ook vaker ziek door hun verminderde weerstand. Wanneer ze te lang zichzelf uithongeren kunnen er onherstelbare schade in het lichaam ontstaan en kunnen organen uitvallen. Uiteindelijk kunnen ze hieraan overlijden.

De ziekte komt vaak bij bepaalde beroepen zoals modellen, dansers, acteurs en sporters. Dit zijn vaak ook mensen die weten door te zetten, een doel voor ogen hebben en hier alles voor over hebben. In hun beroep is het belangrijker hoe je eruit ziet dan hoe je bent!

Symptomen

Anorexia patiënten kunnen in het begin hun probleem goed verbergen. Ze liegen veel en laten zien dat het goed gaat. Vaak hebben ze zelf niet door dat ze ziek zijn. Wanneer je iemand hiermee confronteert kan je niet meteen dankbaarheid verwachten. Therapie is meestal nodig om hiervan te genezen.

De belangrijkste symptomen zijn natuurlijk een heel dun lichaam. Maar niet iedereen met een heel dun lichaam heeft anorexia. Sommige mensen zijn van zichzelf heel dun. Andere symptonen zijn:

  • Verminderde of verdwenen menstruatie (bij vrouwen)
  • Niet willen eten in het openbaar
  • Zwak/veel ziek zijn
  • Slechte conditie
  • Het vaak koud hebben
  • Obsessie met eten en calorieën

Deze symptomen kunnen uiteindelijk leiden tot ergere gevolgen zoals osteoporose (botontkalking), het uitvallen van functies in het lichaam en overlijden.

In Amerika heeft 1% van de tienermeisjes anorexia en 10% van deze tienermeisjes overlijden hieraan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *