Bio cosmetica

Tegenwoordig gaan steeds meer mensen biologischer leven. Maar wat is biologisch precies? Biologisch is een product – voeding, cosmetica, kledingstuk, wat dan ook – dat gemaakt is van natuurlijke bronnen. Zo is bijvoorbeeld gewone douchegel niet biologisch, want daar zitten bepaalde ingrediënten in die niet uit de natuur komen, maar synthetisch zijn. Wanneer een douchegel biologisch is, is het gemaakt van producten die je ook in de natuur kunt vinden (dus niet door mensen worden gemaakt).

Is biologische voeding gezonder?

Meningen verschillen hierover. Biologisch voedsel is niet per definitie gezonder. Het is hoe dan ook belangrijk dat je voeding op de juiste manier klaar maakt en van te voren goed wast. Ook als het biologisch is. Wanneer groente biologisch geteelt is, is het met koeienmest bespoten om het goed te laten groeien. Hier zitten ook bacteriën in. Groente dat uit je eigen tuin komt en helemaal niet bespoten is, kan weer wormen en andere beestjes bevatten. Je heb dus hoe dan ook iets in je eten zitten wat je niet wilt!

De keuze is dus aan jou: wil je chemicaliën, bacteriën of wormen? Meningen kunnen verschillen! Maar ik denk dat als je een combinatie hebt – dus het in balans hebt – je dan wel redelijk goed zit. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als men met een biologisch bestrijdingsmiddel komt! En dit komt er vast. Maar ook dan gaan we weer testen doen en komen we tot de conclusie dat het nog niet goed is. Zo gaan we maar door.

Bio cosmetica

Wanneer het om cosmetica gaat, kan ik je weldegelijk zeggen dat het beter voor je is. 80% van alles wat je op je huid smeert komt in je bloedbaan terecht. En synthetische stoffen horen niet in je lichaam! De stoffen die in cosmetica zitten veroorzaken irritaties, verstoppingen en allergiën. Dit kan meteen gebeuren, maar ook langzaam. Daar komt bij dat make-up je huid veroudert en in shampoo een stof zit dat je haren kan doen uitvallen (niet bij elke shampoo natuurlijk). Het is belangrijk om goed op de etiketten te lezen!