Orthorexia Nervosa

Orthorexia nervosa is een aanverwante eetstoornis van anorexia nervosa. Ondanks dat het geen erkende ziekte is, is het wel degelijk een eetstoornis en verdient aandacht. Personen met orthorexia nervosa hebben een obsessie voor gezond eten. Meestal hebben deze mensen de neiging om bepaalde voeding te negeren. Soms beginnen ze te stoppen met snoepen, daarna eten ze geen eten uit blik meer, vervolgens worden ze vegetariër en uiteindelijk eten ze alleen nog maar groente en fruit (dit hoeft niet zo te gaan).

Omdat er vaak te weinig verschillende soorten voedingsstoffen in het lichaam komen, kan de persoon veel afvallen en kenmerken vertonen van anorexia. Personen die orthorexia nervosa hebben, hebben meestal geen laag zelfbeeld. Ze vinden juist dat ze het goed doen en zijn trots op zichzelf.

De oorzaken van orthorexia zijn nog niet echt bekend want er is nog niet veel onderzoek naar gedaan. Over het algemeen zijn de oorzaken controle en angst om deze kwijt te raken. Wanneer iemand hier lang mee door gaat kan het gevolgen hebben voor het lichaam die overeenkomen met de gevolgen van patiënten met anorexia nervosa.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *