login
Items

Vetten

Vetten bestaan uit vetzuren. Dit zijn niet in water oplosbare substanties. De enkelvoudige vetten bestaan uit glyceriden die zijn opgebouwd uit vetzuren, glyserol (een alcohol) en steroїden.

Er zijn 3 soorten vet:

  • Verzadigde vetten. Deze bestaan uit vetzuren, die niet in water oplossbaar zijn. Ze zitten in zuivel, vlees, cacao en eieren.

  • Enkelvoudige onverzadigde vetten. Ze bestaan uit glyceriden die op hun beurt zijn opgebouwd uit vetzuren, glyserol (een alcohol) en steroїden. Ze zitten in gevogelte, sesam-, olijf-, koolzaad- en arachideolie en oliehoudende vruchten.

  • Meervoudige onverzadigde vetten. Een combinatie van vetzuur en eiwit of fosforzuur. Ze zijn wel oplosbaar in water of bloedplasma en komen voor in vette vis, soja-, maїs-, zonnebloem-, noten- en druivenpitolie.


Vetzuren: bestaat uit koolstofatomen en waterstofatomen. Er zijn 25 verschillende soorten die te vertelen zijn in 4 groepen:

  1. Verzadigde vetzuren: hard bij kamertemperatuur.

  2. Enkelvoudige onverzadigde vetzuren: vloeibaar bij kamertemperatuur.

  3. Meervoudige onverzadigde vetzuren: gevoelig voor warmte.

  4. Waterstofhoudende plantaardige vetten (transvetzuren): kunstmatige zuren (zelfde eigenschappen als natuurlijk verzadigde vetzuren)


Voordelen van vet


Vet is niet één en al slecht, zoals vaak wordt gedacht. Ze zijn zelfs belangrijk! Ze leveren energie (dit zijn de calorieën), zijn nodig voor het weefselvorming, zijn nodig voor de werking van vitamines en kunnen ons beschermen tegen hart- en vaatziektes.

De celmembranen (een structuur dat de binnenkant van de cel scheidt van de buitenkant) zijn opgebouwd uit vet. Wanneer er een tekort is aan vetten, wat alleen voorkomt wanneer je standaard honger lijdt (dus ook anorexia patienten), kan dit beschadigd raken. Je zenuwweefsels kunnen onherstelbaar beschadigd raken en de vetzuren zijn belangrijk voor het onwikkelen van de hersenen van kinderen.

Vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K lossen alleen op in vet. Wanneer er geen vet aanwezig is, kunnen deze vitamines dus ook geen werking hebben. Een vetloos dieet is geen gezond idee!

Er wordt aangeraden om één keer in de week vette vis te eten. Hier zit namelijk omga-3 (een meervoudig onverzadigde vetzuur) in en dit kan ons helpen hart-en vaatziekten. Daarnaast is omega-3 goed om ons te beschermen tegen ontstekingen, diabetes, borstkanker en depressies. Er is onderzoek gedaan en bij gevallen van (lichte) depressies is een ander voedingspatroon (waaronder meer omega-3) vaak al een groot deel van de oplossing.

Nadelen van vet


Er is een verschil tussen onverzadigd en verzadigd vet. Vet is over het algemeen een combinatie van beide, maar in sommige voeding zit net iets meer van het ene. Verzadigd vet is vet dat het cholesterolgehalte in het bloed veranderd en hiermee de kans op hart- en vaatziekten verhoogt! Het tegenovergestelde van de onverzadigde vetten dus. Verzadigde vetten komen niet alleen bij dierlijke producten voor, ook bij plantaardige producten. Het komt vooral voor in volle zuivel, chocolade, koek, snacks en andere lekkere maar vette traktaties.

Transvetten zijn nog slechter dan verzadigde vetten. Dit zit in snacks, koek en gebak en ontstaat tijdens het produceren van deze producten. Wanneer zachte vetten en olie harder gemaakt worden ontstaat er transvet.

Hoeveel mag ik?


Natuurlijk kan af en toe een uitzondering zijn (op je verjaardag kan het echt geen kwaad om twee gebakjes te eten en lekker veel snoepjes). De Nederlandse Gezondheidsraad heeft vastgesteld wat het gezondst is om binnen te krijgen. Zie tabel:

De energieprocent is het aandeel in het aantal calorieën dat het eten levert. Dus als er staat 1 energieprocent transvet betekend dit dat er niet meer dan 2% van de calorieën die men binnen krijgt, uit transvet moet komen.

Wanneer je klikt op de onderstaande producten zie je de vetzuursamenstelling van een aantal bronnen (zowel dierlijk als plantaardig). Dit is een ongeveer, bij sommige producten zie je kleine verschillen. Dit heeft te maken met een aantal factoren.

  • Vetten & oliën

  • Vlees (bereid)

  • Vis (bereid) & visolie

  • Zuivel

  • Noten & zaden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief




E-mailadres:



 © 2024 CreateYourHealthyLifeStyle